Argus

A platform (2019) - egy sokkoló spanyol horror

2024. október 01. - Argus_

Most, hogy a második részre várunk (melyet már pénteken láthatunk is a legnagyobb streaming szolgáltatónál), érdemes foglalkozni kicsit az eredeti fejezettel is. A platform egy 2019-es spanyol horror, mely nem elsősorban látványvilága, hanem témája miatt érdemli ki a horror besorolást. Annak idején, amikor megjelent, nagy port kavart a sztori és Galder Gaztelu-Urrutia rendezése.

platform.jpg

A kép forrása: IMDb.com

Mi is a sztori? Adott egy 200 emeletnél is mélyebb, föld alá ereszkedő épület, mely egymás alatti szobákból áll. A helységek között egy központi akna csupán az összeköttetés, melyben egy platform mozog le és fel, mindig ételt szállítva. Csakhogy a legfelső szinten élők többnyire mindent megesznek róla, így minél lejjebb kerül valaki, annál kevesebb élelemhez juthat a platformról. A legalsó szinteken már mindenki éhezik és vagy öngyilkosságba menekülve leveti magát a végtelennek tűnő akna legaljára vagy őrületes szenvedéseket megélve vegetál vagy olyasmire vetemedik, amit emberi lény ritkán: megöli és megeszi társát. Mert hogy minden szinten két ember kerül elhelyezésre, két ággyal. 

A lakók önszántukból kerülnek az épület valamelyik szintjére, pénzért vagy egyéb előnyökért vállalva a megpróbáltatásokat. Így tesz Goreng is (Ivan Massagué), a film főszereplője. A szabályok között van két fontos kiegészítés is: mindenki hozhat magával egy tárgyat, és el kell fogadnia, bizonyos időközönként egy másik szintre kerülhet (akár legalulra is, ahol nagyon nehezen élhető túl már pár nap is a már elmondottak miatt). A társa a 78 éves, de szívós és kegyetlen Trimagasi (Zorion Eguileor) eleinte segíti Gorenget ám később szembefordul vele, táplálékok látva cellatársában. Az ő behozott tárgya egy hatalmas kés, melynek éle szinte soha nem kopik el és amellyel komoly fenyegetést jelent Gorengre. 

platform_2019.jpg

A kép forrása: nowtoronto.com

Kimondottan sok a filmben a gusztustalanság, és sajnos akadnak logikai bukfencek is, néhány nehezen hihető dologgal együtt. Ugyanakkor nem lehet nem észrevenni, hogy a Platform valójában egy társadalomkiritika is, melyben az akna az egymás alatt elhelyezett emberekkel a modern országok társadalmát jelképezi. A legfelül lévők mindent megkapnak és önzésükkel az alattuk lévő nyomorát használják ki. 

A Platformot csak erős idegzetűeknek (és erős gyomrúaknak) ajánljuk, akik úgy ülnek le elé, hogy felkészülnek az erős hatásokra és időnként sokkoló jelenetekre. Mégis az alapötlet miatt 4 csillagot adunk rá, és nagyon várjuk a pénteken megjelenő második részt is, melyről szintén írni tervezünk majd.

4csillag.jpg

arguser_allec.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://arguser.blog.hu/api/trackback/id/tr3818695752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása