Argus

Kelly hősei - az egyik legjobb háborús film

2023. május 14. - Argus_

Nemrégiben egy filmes összejövetelen nagyon sokat gondolkodtam az ott feltett kérdésen - miszerint melyik a 10 kedvenc filmem és melyik vezeti nálam a listát - arra jutottam, hogy a gyermekkorom óta vagy százszor látott, 1970-es, Kelly hősei az abszolut aranyérmes. Induló blogom legelső bejegyzéséhez mi is lehetne jobb téma ennél a filmnél. Akik már látták a Kelly hőseit, azok felidézhetik a cselekményt és a poénokat a posztom alapján (esetleg kedvet kapva az újbóli megnézésére is) akik meg nem ismerik és a fiatalabb generációkhoz tartoznak, talán felfigyelnek rá és kíváncsiak lesznek arra, hogy miért is olyan nagy kedvence sok generációnak.

kelly_hosei.jpg

A kép forrása: LINK

Arra a kérdésre, hogy ÉN miért szeretem annyira valószínűleg az a legjobb válasz, hogy ez a film egyedi, különleges és szórakoztató is, miközben még tanulságokat is tud felmutatni. Hogy mi a legjobb benne? Alighanem a karakterisztika. Olyan egyedi karaktereket láthatunk ugyanis a filmben, melyek önmagukban is élvezetesek, színesek és változatosak, nem beszélve a kacagtató párbeszédekről. 

Az alaptörténet szerint egy szakasznyi ember áll a sztori középpontjában, akik a második világháborús Franciaországban a nyugati fronton harcolnak a németekkel. Éppen 1944-et írunk, amikor a háborúból még sajnos nagyon sok van hátra. Bazi Joe (Telly Savalas) őrmester szakasza a partraszállás óta küzd a frontvonalban és már nagyon elege van a harcokból (meg a németekből, meg a zárótűzből meg az esőből). Mivel a szakasz valódi parancsnoka Maitland kapitány (Hal Buckley) nem igazán törődik az egységgel, Bazi Joet tekintik apjuk helyett apjuknak. Csakhogy egy nap a tisztből közlegénnyé lefokozott Kelly (Clint Eastwood) furcsa dologra beszéli rá őket, ami nincs éppen Bazi Joe ínyére. Kelly azt kéri: törjenek át a frontvonalon (eltűnve parancsnokaik elől és kihasználva, hogy pár napra pihenésre vonják őket vissza) és a német területeken foglaljanak el egy bankot, majd lopják el annak aranykészletét. A hajmeresztő terv mögött egy Kelly által kihallgatott német tiszt vallomása áll, aki halála előtt elfecsegte, hogy sok ezer aranyrudat rejtettek el a francia bankban a nácik. A tervezett akció a "tökéletes bűntény" lehet hiszen a háborús felfordulásban eljuthatnak a bank épületéig és mivel a németektől fognak lopni, még keresni sem fogják őket az angol-amerikai hatóságok. (Legalábbis ezt remélik.)

kelly_2.jpg

A kép forrása: LINK

A csapat elfogadja Kelly tervét és nagy nehezen még Bazi Joe is rábólint. A kitűzött napon egy nagyon vegyes, mondhatni "szedett-vetett" kis csapat indul meg a kalandos küldetésre. Ott van például Csodabogár (Donald Sutherland) az elvarázsolt harckocsizó-őrmester, aki bár egyáltalán nem ért a tankok működéséhez, mégis hatékony az átalakított gépezeteivel és sajátos parancsnoki stílusával együtt. Persze nem boldogulna helyettese a szerelő-zseni Moriarty nélkül (Gavin MacLeod) akivel olyan párbeszédeket folytat, hogy könnyesre röhögjük nevetjük magunkat. Aztán ott van Vaskalap (Don Rickles), aki bár a legkevésbé sem tűnik valódi katonának, mégis nagyon hasznos, mert szinte bármit képes beszerezni az akcióhoz. Bazi Joe jobb keze a Tizedes (Tom Troupe), bal keze pedig Pici Joe (Stuart Margolin) akik nélkül az őrmester kétségtelenül nem tudná ütőképesen vezetni a csapatot. Fontos még a két apró termetű közlegény: Fisher (Dick Balduzzi) és Babra (Gene Collins) mint a tréfák célpontjai, utóbbi főleg azért, mert Bazi Joe következetesen Barbarának szólítja.

A többiek között találunk aztán szinte minden nemzetből származót: ott van például a lengyel származású lövész Gutowski (Richard Davalos), az oszmán felmenőkkel bíró Török (Shepherd Sanders), a mexikói Petuko (Perry Lopez) és a texasi Cowboy (Jeff Morris), aki mellől elmaradhatatlan a szájharmonikás és hajcsavarókkal harcoló Willard (Dean Stanton). De megbecsült tagja a szakasznak Mitchell (Fred Pearlman), Grace (Michael Clark) és Jonesey is (Dee Pollock). Összesen alig 15-20 szövetséges katona, akik éppen azért sikeresek amiért a németek lenézik őket: sokfélék, tucatnyi nép szülöttei, külön egyéniségek és mindannyian jók valamiben. Amellett összetartóak és megbecsülik egymást (olyan régóta harcolnak már együtt). Ez a vegyes csapat győzi le az árja németeket, akik felsőbbrendűnek tartott származásuk dacára is oltári nagy zakót kapnak ettől a lengyel-török-mexikói-zsidó csapattól. (Pici Joe bizony zsidó, ahogyan ez a film elején el is hangzik. Bazi Joe megformálója, Telly Savalas meg amúgy eredetileg görög.)

A fronton való áttöréshez persze kell a tüzértiszt Mulligan is (George Savalas) aki az első aranyrúdért átsegíti őket ágyúival a német arcvonalon illetve Bellamy őrmester (Len Lesser), aki egy komplett utász-egységet (hídépítő brigádot) rittyent az akcióhoz.

eastwood_savalas.jpg

A kép forrása: LINK

A film második felében kapunk akciókat, harcot, front-jeleneteket, aknamezőn való átkelést és végül egy bank-otromot is, melyet egy isztriai horvát városkában forgattak, neve: Vizinada. A legvégső sikerhez ugyan meg kell kenniük az utolsó német Tigris harckocsi SS parancsnokát (Karl Otto Aberty), de ez nem von le semmit hőseink dicsőségéből. Apropó hősök. A film és annak címe szarkasztikus értelmezést kap, ha belegondolunk abba, hogy valójában antihősöket látunk. Vagányak, stílusosak, szerethetőek, de mégis csak antihősök, akik nem a hazáért vagy az emberiségért (vagy egyéb magasztos célokért) küzdenek, hanem a nagy haszon reményében viszik vásárra bőrüket. Persze nem tudja mindezt róluk a front-parancsnok Colt tábornok (Carroll O'Connor), aki elszántságukról és fronton való áttörésükről értesülve, elszánt hősöknek és példamutató katonáknak véli őket. A kis csapat sikeres előretörése meghozza a tábornok harci kedvét és általános támadásra ad parancsot.

A Kelly hősei szerintem az egyik legjobb valaha készített háborús film, melyet százszor is meg lehet nézni és amelyet a fiatalabb generációknak is meg kell ismernie. Értékelés: 99%

Kedvenc szövegeim a filmben []:

  • Csodabogár: Egy new york-i mint te, azt hiszi, hogy a hős nem egyéb, mint egy extra szendvics: egy Sherman két Tigris között!
  • Tigrisek? Tudjátok milyen egy Tigris? Egyszer valahol megtámadott egy tigris, tudjátok milyen az? Úgy megvoltunk támadva hogy még .....
  • Óh, jajj. Ne bombázz negatív hullámokkal már kora reggel. Gondold erősen, hogy ott lesz a híd, és akkor biztosan ott lesz. Ez egy álomszép vasúti híd, ami biztosan ott lesz

argus_also.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://arguser.blog.hu/api/trackback/id/tr9218123970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jager_ 2023.05.14. 22:39:04

Nagy kedvenc, amiben rengeteg a jó poén és a szellemes párbeszéd. Az a furcsa, hogy bár az egész 1970-ben készült, még ma is jók a dumák!

Fritz Gerlich 2023.05.16. 00:05:48

Vagy tucatszor láttam! Megunhatatlan. Sose tudtam meg, hogy mi Kelly teljes neve. Sehol senki nem irta le. :)))
süti beállítások módosítása