Argus

A Majomember (2024) - az indiai John Wick

2024. szeptember 30. - Argus_

Az indiai származású, de Londonban született és Angliában élő Dev Patel a főszereplője és rendezője is a 2024-es Monkey Man című akció-thrillernek, mely nagy port kavarva lett megosztó filmsiker szerte a világban. A legtöbb helyen mint az indiai John Wick került az újságok filmrovatába, noha alapjaiban másról szól a film. A készítő az a Dev Patel, aki a Gettómilliomossal robbant be a filmvilágba 2008-ban, óriási sikert aratva. A Majomemberben egy hétköznapinak tűnő fickót alakít, ő a Kid, aki egy indiai nagyvárosban tengődik, egyszerre több helyen dolgozva és munkái mellett szabad-öklű bunyókat vállalva. A 188 centis, szikár, hórihorgas férfi majom maszkban küzdve próbál némi mellékeshez jutni, ám valójában afféle élő bokszzsáknak használják a mérkőzéseken, hogy vereségeivel naggyá tegye az éppen aktuális bajnokot.

majomember_ring.jpg

A kép forrása: scotsman.com

Miközben látjuk a 30-as éveiben járó Kid mindennapjait, nyomorgását és agyonhajszolt életmódját az is körvonalazódik előttünk, hogy készül valamire, mégpedig valami nagy dobásra, néhány befolyásos és nagyhatalmú személy megölésére. Egyikük egy közismert politikus, másikuk pedig rendőr (mi több rendőrparancsnok). A két embert Kid egy régi esetért okolja, ami édesanyja halálát okozta, így eldönti mindenáron való megölésüket. Nincs azonban könnyű dolga, hiszen sokan őrzik mindkettőjüket és először rá is farag elsietett akciójára. A rendőrparancsnok Rana (Sikandar Kher) közelébe férkőzik ugyan és meg is támadja a WC-ben ám hezitál mielőtt lelőné, így véres verekedéssé majd üldözéssé fajul akciója. Rana minden testőre és embere a nyomába ered.

Láthatunk rengeteg bunyót, egyre többet ahogyan előrehalad a cselekmény, mégpedig villámgyors ütésekkel, ázsiai harcművész küzdelmekkel (karate, kung-fu, silat elemekkel). Patel a verekedéseket egyébként Brahim Achabbakhe (Brahim Chab) francia-marokkói fekete-öves aikido és karate mester segítségével gyakorolta be, aki a film harcművész koreográfusa lett. Patel egyébként hazájában az Egyesült Királyságban maga is fekete övet ért el taekwondoo-ban, így "valamicskét" alapból konyított a film előtt is a harcművészetekhez.

monkeyman.jpg

A kép forrása: reddit.com

Achabbakhe egyébként nyilatkozott a John Wick - Majomember filmek párhuzamáról is a harcművészeti vonatkozásokat vizsgálva és kiemelte: szerinte kevéssé lehet hasonlóságot vonni, hiszen míg Wick főleg Judo és Jiu-Jitsu fogásokkal harcol, addig a filmbeli Kid (vagyis Patel) karate és kung-fu ütéskombinációkat használ. Visszatérve a film cselekményére:

Bár Kidet szinte félholtra verik sikertelen támadása után, de nem adja fel és egy buddhista közösségnél húzza meg magát, ahol azonnal a segítségére sietnek. Ez a rész a fordulópont a férfi történetében, mert új környezetében megerősödik, edzésbe kezd és újrakezdi bosszú-hadjáratát. Nagyon tetszett a sztoriban, hogy az egész végtelenül nyers és nem egy amerikanizált superman benne a főhős, hanem egy hibázó, sérülni is képes, esendő figura, akibe hihetetlen küzdőszellem lakozik. A Dev Patel által megformált fickó felkelti a néző érdeklődését, noha nagyon keveset tudunk meg róla. Mégis ösztönösen drukkolunk neki főleg látva hibázásait, és peches malőrjeit. A sok melléfogás mintegy felvezeti Kid buddhista-közösségbeli életszakaszát, ahol megtanulja a türelmet az ottani szent embertől, akit mindenki úgy hív Alpha (Vipin Sharma).

A zárás véres de igazságot hozó, miközben megajándékozza a nézőt azzal a zárógondolattal, hogy a végsőkig elszánt küzdeni akarás mindig meghozza gyümölcsét. Bár néha hosszabb és tekervényesebb úton, mint szeretnénk.

majomamber_devpatel.jpg

A kép forrása: nbcnews.com

Ami a film stílusát illeti, két jelző juthat eszünkbe: vad és véres. Kapunk ugyanis véres bunyókat - melyek közül a legjobbak nem a ringben láthatóak, hanem Kid bosszúhadjárata során (az utcán, éttermekben és kb mindenhol ahol üldözőbe veszik) - és láthatunk ugyancsak véres lövöldözéses harcokat, pörgős hajszákat. Mindezekhez egy tipikus ázsiai, nyüzsgő kissé lepusztult és koszos indiai környezet társul, ami fokozza a küzdelmek átélhetőségét.

Értékelésem a film különleges atmoszférája és önálló stílusa miatt a Mafab felületén alkalmazott 5 fokozatú értékelés szerint erős 4 csillag sőt 4,5 mert szerintem értékelni kell a kliséktől való eltérést, ha olykor-olykor egy rendező ilyesmivel próbálkozik.

4esfel_csillag.jpg

arguser_allec.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://arguser.blog.hu/api/trackback/id/tr6018521172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása